Algemene informatie

14 januari 2024

Nadere bijzonderheden Solistenconcours

 Sinds 2022 is er een nieuwe opzet voor het solistenconcours. Lees deze informatie daarom goed door.  

De BBM innoveert de concoursen voor solisten en ensembles – de nieuwe naam is Brabant On Stage (BOS). BOS werd ontwikkeld door Team-BOS van de BBM commissie Blaasmuziek, in overleg met een grote groep (oud) deelnemers, experts, organisatoren en betrokkenen. Zij begonnen met een onderzoek naar de behoeften van muzikanten bij verenigingen. Daaruit bleek dat muzikanten behoefte hebben aan een podium waar ze zich op hun gemak voelen. Een plek in hun eigen omgeving waar ze hun creativiteit los kunnen laten, waar ze kunnen stralen met hun eigen geliefde instrument. Minder formeel, meer artistiek uitdagend. Laagdrempeliger en toegankelijk voor meer verschillende muzikanten. Een welkome plek voor muzikanten die voor de top gaan, én voor muzikanten die voor de lol gaan. 

BOS stelt daarom een nieuw kader, een nieuwe vorm voor. Een podium voor solisten en ensembles waar muzikanten helemaal zichzelf kunnen zijn en mogen samenwerken met alle andere kunstdisciplines. Binnen BOS is het nog steeds mogelijk om volgens het wedstrijdsysteem van KNMO te strijden voor een kampioenschap.

De blaasmuzikant(en) of slagwerker(s) staan centraal in het optreden. Iedereen mag meedoen.

Uit te voeren werk

De deelnemer is volledig vrij in de keuze van een muziekstuk. Elk muziekgenre is toegestaan. Voor eventuele begeleiding mag gekozen worden voor iedere vorm van kunst: pianobegeleiding, gitaar, dans, andere muziekinstrumenten, het voorlezen van een gedicht enzovoort. Het is ook mogelijk om op te treden met een cd als begeleiding. Het is zelfs een optie om op te treden met een eigen gecomponeerd muziekstuk. Het aantal deelnemers per optreden mag maximaal bestaan uit ± 8 personen. Het optreden dient te worden uitgevoerd zonder dirigent.

Let op: het optreden mag maximaal 15 minuten duren, houdt dus rekening met de keuze van het muziekstuk en de opbouw/afbouw tijd.  Er is een piano aanwezig, verder dienen de deelnemers zelf te zorgen voor alle overige benodigdheden.  

Indeling in divisies

 

Er zal niet meer volgens indeling in divisies worden gespeeld bij de nieuwe opzet. Wel dient de deelnemer bij de inschrijving zijn of haar niveau aan te geven. Er wordt door de organisatie een mooi programma samengesteld met variatie in niveau en instrument. 

Niveau-indeling divisies (solisten en ensembles) komt overeen met: 

5e divisie  Geen diploma (onder A-examen niveau) 
4e divisie  Repertoireniveau A-examen HaFaBra 
3e divisie  Repertoireniveau B-examen HaFaBra 
2e divisie  Repertoireniveau C-examen HaFaBra 
1e divisie  Repertoireniveau D-examen HaFaBra 

Beoordeling

De deelnemer mag zelf de manier van beoordeling door de jury kiezen. Dit kan zijn met een verslag of een beoordeling in de vorm van punten met een hierbij horende toelichting. De keuze dient de deelnemer aan te geven bij het inschrijfformulier.  Ongeacht de keuze van beoordeling, kan een deelnemer, indien gewenst, proberen door te stromen naar de BOS-finale (wat voorheen de Brabantse Kampioenschappen heette). De jury bepaalt wie hiervoor in aanmerking komt en deelt daarvoor Golden Tickets uit. Voor meer informatie over de BOS-finale, kijk op Brabant On Stage – Brabantse Bond van Muziekverenigingen (brabantse-muziekbond.nl).

Inschrijfgeld

Het voor 2024 vastgesteld inschrijfgeld bedraagt 24 euro per optreden. 
Via het digitale inschrijfformulier wordt het inschrijfgeld direct met Ideal betaald. Elk optreden dient apart het inschrijfformulier volgens de website in te vullen, het is niet meer mogelijk om alle deelnemers per vereniging tegelijk in te schrijven. 

Als een deelnemer zich heeft ingeschreven en onverhoopt toch niet kan deelnemen, dan vindt er geen restitutie van het inschrijfgeld plaats. 

i

Privacy regeling

Bij het inschrijfformulier dienen de deelnemers van het solistenconcours aan de Koninklijke Harmonie L’Union toestemming te geven om de gegevens te bewaren en te gebruiken zoals beschreven in de Privacy Policy van L’Union onder het kopje Verwerking van persoonsgegevens van deelnemers solistenconcours.

Voorwaarden

Cookie policy
Privacy policy

Algemene voorwaarden

Koninklijke Harmonie L'Union

De leukste harmonie van Nederland!